Een troffelvloer (mortelvloer) heeft hetzelfde strakke design als bijvoorbeeld een giet- en betonlook vloer en is in vrijwel elke kleur beschikbaar. Het is tevens mogelijk om decoratieve vlakverdelingen aan te brengen, zoals een band in een andere kleur rondom de vloer waarmee een klassieke look wordt gecreëerd.

De troffelvloer wordt gelegd met fijn zand dat vervolgens wordt dicht gesmeerd, hierna wordt er een topcoat op de vloer aangebracht. Hierdoor ontstaat er een egaal oppervlak, wat deze vloer ideaal maakt voor natte ruimtes zoals badkamers, toiletten en wasruimtes en voor vertrekken waar hoge hygiëne standaarden vereist zijn.

Indien gewenst is het is mogelijk om deze vloer te leggen met een holle plint. Er wordt dan eerst afschot gecreëerd in de ondervloer, zodat de vloer aan de zijkant wat hoger komt te liggen dan in het midden.

De vloer kan direct op een stabiele ondergrond worden gelegd en kan dus bijvoorbeeld over een bestaande tegelvloer gelegd worden. Al na 24 uur is de vloer weer beloopbaar. Omdat de troffelvloer ook nog eens slijtvast en zeer onderhoudsvriendelijk is, kan de vloer intensief gebruikt worden en is deze snel en gemakkelijk te reinigen.